Voordrogen

Uw hout voordrogen, wat zijn de voordelen?

Bij Drooghout Gendringen zijn we fervent voorstander van het voordrogen van hout. U voorkomt hiermee dat u het hout eerst enkele weken of soms zelfs maanden op lat moet laten acclimatiseren, met alle negatieve weersinvloeden van dien. Voordrogen resulteert  in een veel lager uitvalpercentage en een hogere omloopsnelheid.

voordrogen2

Hoe werkt voordrogen?

Als het hout bij ons binnenkomt en al opgelat is, wordt het direct in onze speciale voordroogkamer geplaatst, met een capaciteit van 750 m³. Hier wordt het hout ontdaan van het zogenaamde ‘vrije vocht’. Via diverse aangebrachte meetpunten in uw partij wordt de voortgang nauwkeurig in de gaten gehouden. Deze gegevens worden opgeslagen en u zult over de voortgang geïnformeerd worden. Komt het hout in de buurt van het vezelverzadigingspunt (ca. 25%), dan brengen wij het over naar onze conventionele droogkamers. Daar zal het verder terug gedroogd worden tot het gewenste vochtpercentage. Logischerwijs is de droogtijd in deze kamers korter.

Wat is het resultaat van voordrogen?

Het niet bloot hoeven staan aan zon, neerslag en wind zorgt ervoor dat uw partij minder uitval kent door kopscheuren, vervorming en watervlekken. Bovendien is het vochtgehalte aanzienlijk homogener. Dat is een groot voordeel, zeker bij houtsoorten als Western Red Ceder.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor voordrogen?

In principe kan iedere houtsoort voorgedroogd worden; het heeft altijd een positief effect op de kwaliteit van het hout. Het effect is bij de ene houtsoort echter groter dan bij de andere. Enkele houtsoorten die tot nu toe prachtige resultaten hebben opgeleverd zijn:

  • Eiken: 27, 50, 65 en 80 mm. dik
  • Cambara: 25, 32, 40 en 50mm. dik
  • Western Red Ceder: 22, 32, 46, 75 en 100 mm. dik